U toku pripreme za OI u Parizu – prodato 7,6 miliona ulaznica

Za potrebe Olimpijskih igara, koje će sredinom naredne godine biti održane u Parizu, izgrađeno je 84 odsto potrebne infrastrukture, rekao je predsjednik Organizacionog odbora igara Tony Estanguet na konferenciji za novinare u Saint Denisu. On je dodao da će olimpijsko i paraolimpijsko selo biti spremno do kraja godine.

Tony Estanguet predsjednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara Pariz 2024 – Ključeve stanova moći ćemo da damo do početka marta iduće godine. Mogu reći da situacija nije alarmantna. Sve ide po planu. Također i finansije jer 96 odsto proračuna za same igre dolazi iz privatnih izvora – rekao je Estanguet u izjavi organizatora, bivši trostruki olimpijski šampion u kajaku i kanuu na divljim vodama.

– Do sada smo prodali 7,6 miliona ulaznica za OI. Još uvijek su dostupne, posebno za nogomet, rukomet, košarku, vaterpolo i boks. Također smo već odabrali volontere, primili smo 313.000 prijava i odabrali 45.000 iz 150 zemalja, njih trećina dolazi iz sporta. Prvi put će se okupiti 23. marta – dodao je Estanguet.

Organizacioni odbor koji vodi ima 2.100 zaposlenih, a taj će se broj u narednih šest mjeseci udvostručiti. Većina ovog vremena posvećena je sigurnosnim pitanjima i instalaciji i transportu.

Početak OI bit će važan za osiguranje sigurnosti, jer će se ceremonija otvaranja održati ispred stadiona, na obali rijeke Sene, prvi put u istoriji OI. Uprkos činjenici da su u Francuskoj od oktobra pojačane mjere sigurnosti zbog prijetnji terorizma, otvaranje igara na otvorenom nikada nije bilo upitno, tvrde organizatori.

Zbog pojačanih mjera sigurnosti oko mjesta održavanja Igara u Parizu i drugdje u Francuskoj, mnogi stanovnici zabrinuti su zbog pitanja slobode kretanja. Estangt je rekao da su pripremili mjere i da su o njima već obavijestili okolne stanovnike kako bi se “pravilno pripremili za život tokom OI”.

Informacije će biti pružene u najvećoj mogućoj mjeri uoči IO. Osim državnih organa, u obezbjeđenju će učestvovati i privatne sigurnosne firme, s kojima je 47 kompanija potpisalo ugovore za pokrivanje oko 70 posto potreba.

Tony Estanguet je također istakao da ne očekuje probleme sa prevozom i smještajem oko 800.000 ljudi dnevno koji će doći u Pariz da bodri svoje reprezentacije iz inostranstva. Oni će povećati obim javnog prevoza za 15 odsto u odnosu na uobičajene ljetnje redove vožnje, a posebna pažnja biće posvećena linijama između Roland Garrosa i stadiona Park prinčeva.

Prodato je i oko 830.000 karata za Paraolimpijske igre, sa ukupno 2,8 miliona dostupnih za 550 događaja.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime