Živiničanin Eldin Glibanović za mjesec povećao proizvodnju mlijeka za 3.000 litara

Sudanska trava (Sorghumvulgare var. sudanense) jednogodišnja je jara vrsta koja se odlikuje visokom otpornošću na bolesti i štetočine. Potekla je iz Sudana, po kojem je ova biljka toplog i suhog klimata i dobila ime. Ova kultura bi mogla postati hrana budućnosti za mliječne krave u našoj zemlji.

Prije dva dana ogledno polje na svojoj parceli, sudanskom travom zasijao je farmer Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača TK, a odluku je, kako nam kaže, donio nakon niza edukacija i predavanja organiziranih za proizvođače mlijeka u proteklim mjesecima.

“Na predavanju sam čuo da u svijetu modernog bavljenja proizvodnjom mlijeka, bez mikserice nema neke budućnosti, odmah sam se finansijski pripremio i nabavio je“, kaže Glibanović dodavši kako se vrlo brzo i uvjerio u njene prednosti, prije svega zdravije životinje, bolje probavljanje hrane, njenu veću iskorištenost, bez rasipanja i bacanja.

Njegovu farmu u Živinicama posjetio je i nutricionista iz Sano, koji je napravio recept na osnovu kabastog obroka koji koristi.

“Uz dodatak njihovog koncentrata i mikserice sam podigao proizvodnju mlijeka, odnosno samo time što sam poslušao struku, sa istim brojem grla, za mjesec dana sam podigao proizvodnju mlijeka za 3.000 litara“, navodi ovaj farmer, odmah odgovarajući i na pitanje koje mu kolege prvo postavljaju – “jeste, skuplje je, ali kada se svede računica ja opet imam finansijski napredak, a imat ću i zdravije životinje.“

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime