Wizz Air u 2025. podiže kapacitete, da li je moguć povratak u Tuzlu?

Wizz Air planira da sljedeće godine počne sa rastućim radom iz svojih baza u Skoplju i Beogradu, nakon što je bio primoran da smanji kapacitete i operacije 2024. godine zbog nedostataka u Pratt i Whitney turbofan motorima, koji pokreću neke avione Airbus A320 iz neo-porodice, a što utiče na cijelu industriju.

– Trenutno imamo oko 20% naše flote na zemlji. Očekujemo da inspekcija traje između 18 i 24 mjeseca, međutim, za sljedeću godinu bit će manje utjecaja, pa mislim da ćemo iduće godine vidjeti rast iz Wizz Aira – rekla je Silvia Mosquera, izvršna potpredsjednica Wizz Aira i glavna komercijalna direktorica grupe, u razgovoru za Ex-Yu Aviation News, prenosi eKapija.ba.

Komentarišući njihovo poslovanje na tržištima bivše Jugoslavije, Mosquera je rekla da je Zapadni Balkan veoma relevantno tržište za njih.

– Namjera nam je da dodatno rastemo u regionu, ali ne ove godine zbog motora. Ali za sljedeću godinu naša namjera je da nastavimo rasti – rekla je Mosquera.

Osvrćući se na nedavne izvještaje lokalnih medija da avioprevoznik pregovara sa rukovodstvom Aerodroma Tuzla o potencijalnom ponovnom otvaranju svoje baze u tom gradu, koja je zatvorena prošlog decembra, Mosquera je izjavila da to nije tačno.

– Nećemo ponovo otvarati tuzlansku bazu. Nema službene komunikacije jer nema namjere da se ponovo otvori Tuzla – istakla je.

Uprkos tome što je najveći prevoznik u Prištini po broju prevezenih putnika, Mosquera je rekla da trenutno nema planova za otvaranje baze u tom gradu. Komentirajući hrvatsko tržište na kojem Ryanair dominira s tri baze, Mosquera je rekla:

– To je pitanje naše strategije. Svaka aviokompanija ima svoje i za nas je Hrvatska važno tržište, ali kao destinacija. Imamo letove za Dubrovnik i Split, ali tamo nemamo bazu. Ne znam hoće li se to u budućnosti promijeniti, ali zasad je relevantnost ovog tržišta za nas jednostavno kao destinacija.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime