Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu obilježava se 28. aprila, to je prilika da naglasimo koliko je radno mjesto sa svojim karakteristika važno za očuvanje tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije radno mjesto je mjesto je na kojem svi zajedno rade na postizanju dogovorene vizije za zdravlje i dobrobit zaposlenika i zajednice. Ono omogućuje zaposlenicima fizičke, psihološke, socijalne i organizacijske uvjete koji štite i promiču zdravlje i sigurnost. Omogućuje zaposlenicima da povećaju kontrolu nad vlastitim zdravljem i poboljšaju ga te postanu energičniji, pozitivniji i zadovoljniji.

Kako prosječna osoba na svom radnom mjestu provede trećinu dana, radno mjesto predstavlja važan kontekst za promicanje zdravlja.

Međunarodna organizacija rada proglasila je 28. april Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava i kao dan sjećanja na stradale i povrijeđene radnike.

Cilj obilježavanja tog dana je odavanje počasti žrtvama povreda na radu i profesionalnih bolesti, unapređenje zaštite na radu i smanjenje broja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi s radom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime