Ugostiteljski objekti imat će rok od šest mjeseci da se prilagode zabrani pušenja.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva danas su potvrdili da su završili izradu Pravilnika o uvjetima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

– Pravilnik je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije, nakon čega će biti upućen na objavu u Službenim novinama Federacije BiH – naveli su u odgovoru za „Avaz“ iz Ministarstva.

Podsjetimo, ključni problem zbog kojeg je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koja je počela službeno, 28.maja prošle godine u praksi nije funkcionirala odnosio se, upravo, na nepostojanje pravilnika.

Rok za donošenje pravilnika bio je tačno 12 mjeseci, a o čemu smo pisali prije dva dana, kada smo i zatražili odgovor i pojašnjenje iz Ministarstva zdravstva FBiH.

– Vezano za Vaše pitanje o ugostiteljskim objektima napominjemo da su pravna lica, u čijim objektima postoje izuzeci od zabrane pušenja u skladu s ovim zakonom, bilo da su u njihovom vlasništvu ili su im dati na korištenje, kao što su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti i drugi, definirani članom 7. Zakona, dužni uskladiti svoj rad s odredbama ovog Pravilnika u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu.

Članom 32. Zakona definirano je da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove, te kantonalni organi za inspekcijske poslove – stoji u odgovoru Ministarstva.

Podsjetili su da je, također, definirano da će se kazne propisane ovim Zakonom početi naplaćivati nakon proteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih temeljem ovog zakona to jest, pravilnika.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime