TK: Inspekcija izrekla novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, izvršili su u utorak 36 inspekcijskih nadzora na području Čelića, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Kladnja, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, zapošljavanja radnika ‘na crno’ i plaćanja doprinosa.

Inspekcijskim nadzorima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine i druge uslužne djelatnosti.

U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su jednog obveznika koji je obavljao djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, tri neprijavljena radnika, jednog obveznika koji nije posjedovao fiskalni uređaj i šest obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanja neprijavljenih radnika, neposjedovanja fiskalnog uređaja, neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i neplaćanja doprinosa, zapečaćeno je šest objekata i izdato je 14 prekršajnih naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 36.900 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga iz Porezne uprave FBiH pozivaju porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Fena

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime