Smajlagić: Proces stvaranja reprezentacije BiH je daleko od gotovog, ali na dobrom smo putu

Seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Sarajevu započinje pripreme za nastup na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj, gdje će u grupi igrati protiv selekcija Švedske, Nizozemske i Gruzije.

U sklopu priprema, izabranici selektora Irfana Smajlagića početkom januara će nastupiti na “Yellow kupu“ u Švicarskoj.

Selektor je na konferenciji za medije iu ponedjeljak naglasio da se sve dešava jako brzo, ali da će se selekcija BiH, kao i sve ostale ekipe, adaptirati na uslove.

– Sve se dešava prebrzo za stvaranje homogene atmosfere. Iza nas je dosta turbulencija, ali napravili smo ekipu koja može dati više od 100 posto. Proces pravljenja ekipe nije gotov, to se radi godinama. Ipak, uspjeli smo rezultatima pokazati da idemo u pravom smjeru. Važno je da budemo motivisani i posvećeni konačnom cilju i da su igrači spremni da idu do granica svojih mogućnosti – izjavio je Smajlagić.

Napominje da je grupa u kojoj su Švedska i Nizozemska izuzetno teška.

– Sve reprezentacije u Evropi su teške i zahtijevaju visoku dozu motivacije. Nećemo graditi našu igru na osnovu toga, već na onome kakvi smo mi. Nećemo eksperimentisati, igrat ćemo protiv petostukog prvaka svijeta Švedske, a Nizozemci su napravili veliki pomak u posljednjih nekoliko godina. Ne trebamo se potcjenjivati ali ni precjenjivati. Nizozemci imaju kontinuitet, mi ne. Nismo baš toliko talentovani koliko se misli – dodao je Smajlagić.

Kapiten reprezentacije BiH Mirsad Terzić se nada da će svi bh. rukometaši biti spremni za ove mečeve.

–  Nadam se da ćemo iskoristiti uslove koje imamo. Lopta je okrugla i vjerujem da se sa svima može igrati. Ipak, možda je najbolje reći da su Nizozemci veliki favoriti, što je činjenica. Švedska ima tri jake selekcije u ovom trenutku. Vjerujem da će atmosfera u selekciji BiH biti na visokom nivou i da ćemo imati podršku naših navijača kao i uvijek – kazao je Terzić i dodao da se nada da će BiH proći grupnu fazu takmičenja.

Evropsko prvenstvo na rasporedu je od 10. do 28. januara u Njemačkoj.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime