Poskupljenje struje za privredu?

JP Elektroprivreda BiH uputila je Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK) zahtjev za promjenu cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostalu potrošnju sa početkom primjene od 10. juna ove godine.

Elektroprivreda BiH za privredne subjekte koji nemaju godišnje ugovore o tržišnom snabdjevanju i pripadaju kategoriji ostale potrošnje predloženo je poskupljenje struje od osam posto i to više tarife (skupa struja) sa 0,2391 KM na 0,2587 KM, odnosno niže tarife (jeftine tarife) sa 0,1195 KM na 0,1293 KM.

Lančano poskupljenje uslovljeno poskupljenjem struje

Poskupljenje struje od osam posto odnosit će se na preduzeća, trgovine, pekare, obrte i sve ostale firme (društva sa ograničenom odgovornošću) koje ne podliježu tržišnom snabdjevanju.

Shodno ovom poskupljenju za očekivati je i lančano povećanje cijena usluga i proizvoda za krajnje kupce. Iznenađujuća je promjena u načinu obračuna za kategorije kupaca u koje spadaju predškolske ustanove (jaslice i obdaništa), kao i domovi za smještaj djece i staraca. Njima se, također, kao i za domaćinstva uvodi blok tarifa.

Ove ustanove će ako imaju jednotarifno brojilo umjesto dosadašnje cijene po kilovatu 0,1346 KM plaćati istu cijenu za zelenu tarifu, 0,1682 KM za plavu i čak 0,2082 KM po kilovatu za crvenu tarifu.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime