EU je obezbijedila 1000 računara za 15 srednjih stručnih škola u BiH.

Isporučena informatička oprema dio je šire inicijative usmjerene na unaprjeđenje digitalne pismenosti i kvaliteta obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Srednja ekonomska škola jedna je, od 15 srednjih stručnih škola širom zemlje, koje su dobile nove računare.

Vrijednost 1000 računara, koji su isporučeni srednjim stručnim školama u Bosni i Hercegovini, iznosi 432.000 eura. Osim Srednje ekonomske škole u Sarajevu, računari su isporučeni srednjim školama u Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju, Prnjavoru i Sarajevu.

Podrška EU unapređenju obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini je višestruka. Samo u posljednje dvije godine, Evropska unija je izdvojila 16 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku predškolskom, stručnom i visokoškolskom obrazovnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija trenutno izdvaja značajna sredstva i za unapređenje stručnog obrazovanja u srednjim školama u zemlji. Jedan od ključnih projekata, vrijedan više od 3 miliona eura, ima za cilj unapređenje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja, prepoznavanje neformalnog učenja i unapređenje digitalnih i preduzetničkih kompetencija.

Osim nabavke najsavremenije opreme i pružanja expertize za podršku obrazovnim reformama u zemlji, EU finansira i renoviranje obrazovnih institucija u cilju poboljšanja uslova rada za nastavno osoblje i učenike širom zemlje. EU trenutno finansira obnovu 20 srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih sala u osnovnim školama u BiH.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime