Pod minama velike površine Tuzlanskog kantona

Trideset godina nakon rata, još uvijek smo okruženi minama. Iako se Bosna i Hercegovina obavezala da će do 2027. godine biti oslobođena od mina, već sada je jasno da je to nemoguće, jer su milioni kvadratnih metara pod minama. Jedna od najvećih opasnosti je što ljudi misle da je minsko polje u BiH gotovo pa završeno pa bez ikakvog nadzora odlaze u šume i prirodu, obrađuju površine ne razmišljajući da su baš tu mine.

65 miliona kvadratnih metara samo Tuzlanskog kantona je pod minama. Velik dio površine više nije ni označen, oznake se kradu ili uništavaju zbog čega vrlo često stanovnici rizikuju odlaskom u šumu ili obrađivanjem zemlje.

Nedavni požar u Tuzli koji je skoro došao do kuća, također je pokazao da su brojna naselja okružena minama zbog čega vatrogasci nisu ni mogli priči požarištu. Vatrogasci su stalno pod rizikom od mina.

“Same mine su velika opasnost. Ako se nađemo u blizini, na primjer imali smo tu večer kada smo gasili nekoliko eksplozija. Međutim, na svu sreću nije niko povrijeđen… Nemaju te karte više nis voj značaj radi samog klizišta, poplava ta ubojita neeksplodirana sredstva su se pomjerala tako da mi pokušavamo sa sigurne udaljenosti da spasimo objkekte I zaštitimo imovinu naših sugrađana”, govori Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime