Od danas, sve majke koje su rodile ove godine mogu podnijeti zahtjev za novčanu naknadu od 1.000 KM.

To, kako su naveli iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike mogu uraditi putem aplikacije “E-porodilja” koja je od danas otvorena za prijave.

Ovo je prvi put da je Federalna vlada u Budžetu planirala sredstva za majke porodilje.

“Iskreno se nadam da ce građani, majke i roditelji prepoznati ovo kao naše prve korake u podršci porodicama i da će zajedno s nama graditi naše društvo i jačati naše porodice kao najvažniji resurs na kojem ćemo graditi našu budućnost”, rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

Aplikacija E-porodilja omogućava svim majkama koje su rodile ili će roditi u 2024. godini da podnesu prijavu za podršku od 1.000 konvertibilnih maraka za novorođenu djecu u Federaciji BiH.

” E-Porodilja je inovativna i u potpunosti elektronska usluga koja omogućava jednostavnu i brzu prijavu iz udobnosti doma, bez potrebe za papirologijom. Jedini dokaz koji tražimo uz prijavu je potvrda o posjedovanju bankovnog računa kako bismo osigurali da niko ne može zloupotrijebiti bilo čije podatke. Naš cilj je maksimalno olakšati proces prijave za majke, eliminisati papirologiju i preuzeti sve provjere putem službenih kanala”, istakao je Adnan Delić, federalni ministar rada i socijalne politike.

RTV Slon/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime