Očekuje nas nevrijeme u Bosni i Hercegovini

“Značajan dio Hercegovine i jugozapadne Bosne ostaje bez snijega, dok se najveće padavine očekuju u brdsko-planinskim područjima centralne, istočne, sjeveroistočne i sjeverne Bosne, gdje će snježni pokrivač dosegnuti oko 5 cm. Ova fronta, više karakteristična za april nego za januar, brzo će proći kroz naše područje, najavljujući razvedravanje već sutra (16. 1.). S obzirom na dnevne temperature iznad nule, snijeg će se otopiti, osim na planinama.”

Dodali su da će zatim uslijediti “izrazite” temperaturne oscilacije.

“Prvo će doći do izraženog jugoistoka, s pojačanim jugom, lokalnim kišama i proljetnim temperaturama u srijedu i četvrtak. Petak i vikend donose novo zahlađenje i kratkotrajni povratak zime. Međutim, već iduće sedmice najavljuje se novo zatopljenje”, objavili su na Facebook stranici BHMeteo.

Sličnu prognozu za utorak objavili su i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prenose mediji.

“U jutarnjim satima, u većem dijelu zemlje padat će snijeg, dok će na jugu pasti kiša. U nizinskim dijelovima Bosne moguće je da će kiša smrzavati. Zatim se očekuje djelomično smanjenje oblačnosti. Novo naoblačenje sa jugozapada stiže u poslijepodnevnim i večernjim satima, donoseći slabu kišu u Hercegovini”, navode iz FHMZ, dodajući:

“Vjetar će biti slab, uglavnom istočnog i sjeveroistočnog smjera. U večernjim satima, vjetar će promijeniti smjer na jugo. Najniže jutarnje temperature kretat će se između -3 i 1 stepen, dok će na jugu biti od 5 do 9 stepeni. Najviše dnevne temperature uglavnom će se kretati između 1 i 6 stepeni, dok će na jugu biti od 8 do 12 stepeni.”

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime