Nakon dvije decenije Centar za autizam “Meho Sadiković” počeo sa radom

Centar za djecu sa autizmom “Meho Sadiković” nakon dvadeset godina počeo je sa radom. Borbi roditelja i djece sa autizmom došao je kraj, a iz svega su izašli kao pobjednici. Edina, majka djeteta koji će punoljetan doći Centar, kaže, san je ispunjen, a osjećanja pomiješana.

“ Ne znam kako da vam kažem. Dešava nam se nešto ogromno, veliki uspjeh I mislim da govorim u ime svih roditelja, jedva smo dočekali ovaj dan I ponosni smo. Nadam se da ćemo imati samo uspjehe I dobru saradnju. Naša sreća kao roditelja se opisati ne može”, rekla je Edina Šabanović, majka djeteta sa autizmom. 

Sreću i radost nije mogla opisati ni Merima. Kaže, roditelji ovih osoba najbolje znaju kroz šta prolaze i koliki je značaj otvaranja prvog i jedinog centra ovog tipa.

“ Emocije su pomiješane, radost tuga isčekivanje. Čekali smo 20 godina, neki i više i nadamo se samo dobrom i dalje”, dodaje Merima Bustandžić, majka djeteta sa autizmom. 

To će, tvrde iz Centra biti ispunjeno. Djeca su konačno dobila prostor i ustanovu u kojoj će imati adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i društvenu zaštitu.

“ Dakle, u okviru djelatnosti tu su predviđeni cjelodnevni I poludnevni tretmani. Radi se o prvoj grupi korisnika koji nisu imali boravak koji se nalaze kod kuće I sam period adaptacije trajat će duži vremenski period tako da prilagođavamo naše planove I programe u skladu sa korisnicima što je najbitniej u ovom momentu”, rekla je Emina Altumbabić, direktorica Centra za autizam “ Meho Sadiković” Tuzla. 

Sličan centar u Bosni i Hercegovini ne postoje, kao ni registar o broju oboljelih. S druge strane ono što postoji, jeste velika potreba za ovakvom ustanovom. No, broj koji tuzlanska kuća može primiti manji je od 20 korisnika, a za sada niti uključuje stalni boravak djece.

“Trenutno prostorni kapaciteti su takvi da zadovoljavaju smještaj 14 korisnika i ukoliko budemo projektima i programima širili prostorne kapacitete, širit će se i broj za smještaj tih korisnika. Trenutno nemamo odobreno rješenje za smještaj ali I demo ka tome u narednoj godini da možemo primiti korisnike”, navodi Altumbabić. 

Kantonalna vlada kontinuirano je izdvajala sredstva za Centar, no u ovoj godini koja je bila presudna za otvaranje izdvojeno je nešto više od pola miliona maraka.

“ A u budućnosti budući da smo sada u fazi da smo se opredijelili a ovaj segment socijalne zaštite a da je pri osnivanju Centra ostavljena mogućnost za obrazovni I zdravstveni segment, treba da što više I kadrovski ojačamo centar da bi opravdao epitet da je ovo Kantonalna ustanova I da ćemo biti u budućnosti uz njih”, istakao je Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK. 

Tokom svečanosti otvaranja posebno je istaknuto da se od početka gradnje ovog Centra promijenilo nekoliko kantonalnih vlada, ali da su sve pomalo zaslužne za današnje presijecanje vrpce.

“ Prije svega tu treba da pomenemo roditelje koji su bili odlučni kroz Udruženje da dođemo do ovog konačnog cilja, ali je najbitnije da nije bilo otpora”, rekao je Irfan Halilagić, premijer TK. 

Od 2008. traje borba roditelja djece s autizmom za prostor, ustanovu i mjesto gdje će sve ovo biti obezbijeđeno. Centar će naredne sedmice napraviti zvanične rasporede korisnika, a sam rad sa njima počinje 8. januara.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime