MUP TK  je otkrio počinioca lažne dojave o postavljenoj bombi u školi u Živinicama.

Nakon temeljne istrage, utvrđeno je da je za ovaj incident odgovorna maloljetna osoba, protiv koje će biti podnesen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona. Postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo “Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost” iz člana 372. Krivičnog zakona FBiH.

Prijava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u Osnovnoj školi u Šerićima primljena je 7. marta 2024. godine, nakon čega su policijski službenici Uprave policije MUP TK-a promptno reagirali. Međutim, detaljnom provjerom utvrđeno je da je prijava bila lažna.

U cilju rasvjetljavanja slučaja, istražitelji Sekcije kriminalističke policije Uprave policije MUP TK-a, uz nadzor nadležnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i po naredbi Općinskog suda u Živinicama, proveli su pretres stambenih prostorija koje koristi osumnjičena osoba.

Tom prilikom, pronađeni su i privremeno oduzeti tragovi i dokazi važni za krivični postupak. Nakon provedenih mjera i radnji, počinitelj lažne dojave identificiran je kao maloljetnik s područja grada Živinice.

Uprava policije MUP-a TK ističe da su u prošlosti zaprimili veći broj sličnih prijava o lažnim dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama u školama Tuzlanskog kantona, a sve su rasvijetljene te su počinitelji identificirani.

Crna Hronika/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime