IDDEEA BiH dobila sedam novih terenskih vozila od EU

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH)  od Evropske unije je dobila sedam terenskih vozila koja će osigurati bolju efikasnost poslovanja Agencije širom Bosne i Hercegovine.

Podrška poboljšanju transportne infrastrukture IDDEEA-e, kako navode iz te agencije,  dio je sveobuhvatne podrške Evropske unije Agenciji, a odnosi se na jačanje njenih operativnih kapaciteta koji su od izuzetne važnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.

– IDDEEA BiH, putem svojih organizacionih jedinica ima izuzetnu ulogu u obavljanju svojih nadležnosti koje se protežu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Kroz regionalne centre smještene u Sarajevu, Mostaru, Bijeljini, Bihaću i centralnom sjedištu u Banjoj Luci, Agencija pruža podršku za više od 900 korisnika u 143 općine. Ova široka podrška zahtijeva visoku mobilnost zaposlenih u IDDEEA-i kako bi se osigurala efikasnost u pružanju usluga širom zemlje.

Ovih sedam vozila, opremljenih pogonom na sve točkove, bit će dodijeljena specijaliziranim timovima Agencije za rad u zahtjevnim terenskim uvjetima i na različitim vrstama cesta, uključujući gradske, planinske, šumske i ceste u izgradnji. Njihova funkcija će također obuhvatiti transport povjerljivih dokumenata ili velikih količina opreme u tim zahtjevnim uvjetima – kaže se u saopćenju IDDEEA-e.

Evropska unija, kako dodaju, kontinuirano podržava rad Agencije putem milionski vrijednih projekata u sklopu kojih je nabavljena neophodna oprema, obezbijeđeno informatičko umrežavanje i IT oprema. Organizirane su i specijalizirane obuke s ciljem jačanja kadrovskih kapaciteta Agencije u skladu sa EU standardima.

– IDDEEA BiH personalizira i distribuira putne i identifikacione dokumente za sve građane Bosne i Hercegovine. Usklađenost putnih isprava glavni je kriterij za bezvizni režim između Evropske unije i Bosne i Hercegovine. IDDEEA BiH trenutno proizvodi biometrijske pasoše 3. generacije, najmoderniju verziju s najnovijim visokotehnološkim sigurnosnim karakteristikama, saopćeno je iz te agencije.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime