Harun za Zivinice.info: Nevjerovatan je osjećaj pripadnosti koji pruža Hadž.

Nakon što je naš prethodni članak o najmlađem hadžiji iz Živinica izazvao veliki interes i bio široko dijeljen, donosimo vam ekskluzivan intervju s Harunom dok boravi na Hadžu. Harun, čija je priča inspirirala mnoge, sada se nalazi u srcu svete misije, a mi smo imali priliku razgovarati s njim o njegovim iskustvima, doživljajima i emocijama na ovom posebnom putovanju. U nastavku pročitajte kako Harun doživljava hadž i što ga je motiviralo da krene na ovo duhovno putovanje u tako mladoj dobi.

Zivinice.info: Kako se osjećaš sada kada si napokon stigao na Hadž? Da li je sve onako kako si očekivao?

Harun: Predivan je i neopisiv osjecaj biti ovdje u Casnoj Mekki i Medini svetim mjestima ,sa milionima ljudi drugih nacija koji pripadaju jednom ummetu i svi su tu sa istim ciljem. Nevjerovatan je osjecaj pripadnosti koji pruza hadz.
Osjecam se prelijepo, ispunjeno, sretno.
Kaba je ljubav. Ljubav koju licno osjecas i koju vidis u ocima svih ostalih koji su tu ,rame uz rame u saffu ili u tavafu. Prvi osjecaj kada ugledas Kabu je neopisiv rijecima , ali najmanje sto mogu reci jeste da je osjecaj prelijep i nestvaran. Jednostavno srce i dusa spoznaju i prepoznaju njenu velicinu i bitnost.
Ovakav zivot u na ovakvim svetim mjestima je prelijep i vjerovatno je san svakog Muslimana da posjeti ova mjesta. Za ovo vremena koje sam proveo ovdje mogu vam reci da je sustina cijelog dana ibadet ,organizacija i planiranje dnevnih namaza u haremu.

Zivinice.info: Koja su najvažnija iskustva koje si do sada stekao tokom svog boravka na Hadžu?

Harun: Grupa u kojoj smo majka i ja na hadzu je odlicna ,rodila su se mnoga prrijateljstva, neovisno o tome sto su velike razlike u godinama.
Ma sve je prelijepo i tesko je zaista opisati rijecima sve ovo .
Da Allah pocasti svako srce koje iskreno zudi za zijaretom Mekki i Medini.
Ipak moram istaci da mi je Mekka ljepsa od Medine, oba grada su prelijepa. Ali najljepsa je moja Bosna!

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime