Evidentirano skoro 450 hiljada penzionera

Bosna i Hercegovina se sve više suočava s demografskim izazovima, a dostupni podaci ukazuju na rastući trend u broju penzionera u odnosu na radno radno stanovništvo, što bi moglo dovesti do dodatnog pritiska na penzioni sistem zemlje.

Ova situacija se može pripisati opštem starenju stanovništva, smanjenju broja zaposlenih stanovnika, kao i migraciji mladih u potrazi za boljim životnim uslovima.

Prema podacima iz maja, u Federaciji Bosne i Hercegovine evidentirano je 447.389 penzionera, dok odnos zaposlenih i penzionera trenutno iznosi 1,22 zaposlene osobe po penzioneru, potvrdio je glasnogovornik Federalnog zavoda za penzijskog i invalidskog osiguranja (MIO/PIO) Tomislav Kvesić.

Iako se ranije smatralo da se pokreće inicijativa za pomjeranje starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine, Kvesić kaže da za sada nema najava o promjeni Zakona o MIO/PIO, koji bi pomjerio granicu od 65 godina za penzionisanje.

Kako je dodao, od provedbe novog Zakona o MIO-u 2018. godine zabilježeno je smanjenje broja novih prijevremenih i invalidskih penzija, dok je povećan broj novih korisnika starosnih penzija.

Prema riječima Kvesića, novi zakon donio je značajne promjene u penzionom sistemu.

„Uopšteno govoreći, možemo reći da se broj novih ranih penzija smanjio od primjene novog Zakona o MIO/PIO u 2018. u odnosu na period prije toga, kao i da se smanjuje broj novih korisnika invalidskih penzija. Takođe, broj novih korisnika penzija preživjelih je manji, dok postoji naglašeno povećanje broja novih korisnika starosnih penzija – rekao je Kvesić.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime