Međunarodni dan bicikla

Međunarodni dan bicikla, poznat i kao Svjetski dan bicikla, obilježava se svake godine 3. juna. Ovaj dan je ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u aprilu 2018. godine, sa ciljem da se istaknu brojne prednosti biciklizma kao jednostavnog, pristupačnog, pouzdanog, čistog i ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Značaj bicikla:

- Marketing -

1 – Zdravlje i kondicija: Vožnja bicikla je odlična fizička aktivnost koja pomaže u održavanju kondicije, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i smanjenju rizika od mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i pretilost.

2 – Ekološki aspekt: Bicikli su ekološki prihvatljiv način prevoza jer ne emitiraju štetne gasove koji doprinose zagađenju zraka i globalnom zagrijavanju. Korištenje bicikla umjesto automobila smanjuje karbonski otisak i doprinosi čišćem i zdravijem okolišu.

3 – Ekonomske prednosti: Bicikli su jeftiniji za održavanje u odnosu na motorna vozila. Također, ne zahtijevaju gorivo, što dodatno smanjuje troškove. U urbanim sredinama, bicikli mogu smanjiti saobraćajne gužve i potrebu za velikim infrastrukturnim ulaganjima u ceste i parkinge.

4 – Društvena uključenost: Biciklizam omogućava veću pristupačnost i mobilnost, posebno u zajednicama gdje je prevoz ograničen. Promocija biciklizma može poboljšati socijalnu uključenost i omogućiti većem broju ljudi da se lako kreću i pristupaju različitim dijelovima grada.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime