Poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu traže povećanje budžeta za tekuću godinu.

Poljoprivrednici u TK i prošlu godinu završili su sa problemima. Mnogima je vrijeme uništilo usjeve, a jedan od većih problema, sa kojima se poljoprivredni proizvođači suočavaju već duže vrijeme je nedostatak radne snage.

“Bilo je dosta problema u svakoj proizvodnji s obzirom na klimatske promjene i stanje na tržištu jer problem prošle godine je bio kako plasirati svoj proizvod i kako dobiti novčanu naknadu. Tokom cijele godine imali smo probleme i u biljnoj i voćarskoj proizvodnji, a problem koji je stalno prisutan je kako naći radnu snagu, kako naći npr berače voća, povrća i radnike u bilo kojoj proizvodnji”, kazao je Suad Selimović, sekretar Saveza udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije TK.

To zna i Ramiz iz Gračanice, koji se, zajedno sa suprugom, svakodnevno brine za 20 hiljada pilića – brojlera.

“Imamo jedan malo veći problem sa utovarom, sve je manje naroda. Ovdje u ovoj mjesenoj zajednici bilo je dosta omladine pa su utovarali, sada dolaze ljudi iz Srpca, pa se plati po piletu utovar i to tako ide”, kazao je Ramiz Spahić, proizvođač brojlera.

Ništa bolja situacija nije ni u mljekarskom sektoru. Zbog toga je prije nekoliko dana u Tuzli održan zajednički sastanak predstavnika poljoprivrednih sektora, kako bi zajednički predložili rješenja za probleme, te predložili budžet koji im je potreban za ovu godinu.

“Da zajednički pokušamo obrazložiti sva dešavanja u toku ove godine i rezultate sumirati i također ispred svih udruženja da predložimo budžet za kantonalni i federalni nivo”, istakao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK

Cilj proizvođača je da taj budžet u ovoj godini bude veći, zbog svih problema koje imaju.

“Zakonski mi imamo iznos 3,5 posto od Budžeta u TK. Naš stav je da naš stav ne možemo ići sa zahtjevom manjim od 20 miliona koje bi izdvojio naš kanton i 200 miliona koje bi izdvojila Federacija”, rekao je Senad Hećimović, predsjednik Odbora Udruženja za poljoprivredu

Svoj prijedlog budžeta, poljoprivredni proizvođači će predati u narednim danima, a odgovor očekuju što prije, s obzirom da se bliži i proljetna sjetva.

RTV SLON/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime