Istraženo: Da li u Živinicama ima preko 150 milionera

Ovaj podatak, podsjetimo, u razgovoru za naš portal je iznio dr. Samir Vildić, predsjednik UO Fondacije poduzetnika u BiH. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego jedan Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan Keln.

Komentari privrednika iz Živinica bili su da je u Živinicama mnogo više od ove cifre i mi znamo da je to tako – rekao nam je Vildić.

Ovi podaci su naročito mnogo komentara izazvali na društvenim mrežama, kako na profilu našeg portala tako i drugih medija koji su prenijeli tekst. Dok neki građani smatraju da je ovaj podatak realan, drugi misle da je broj pretjeran za grad veličine Živinica.

BiznisInfo.ba je pokušao istražiti koliko je ovaj podatak tačan.

Na početku recimo da – dok veliki broj mjesta u BiH ostaje pust – Općina Živinice bilježi pozitivan trend porasta stanovništva u posljednjih pet decenija. Prema podacima popisa stanovništva iz 2013. godine na prostoru Općine Živinice registrovano je ukupno 57.765 stanovnika, što je za 5,4 posto više u odnosu na  broj stanovnika iz 1991. godine.

Iako ne postoje noviji zvanični podaci, vjeruje se da je broj stanovnika značajno porastao od 2013. godine (po nekim procjenama sada ima oko 70 hiljada stanovnika).

Grad je poznat po svom ambijentu koji je “prijateljski” nastro jen prema biznisu. Naprimjer, prema podacima iz 2021., u Živinicama obrt možete otvoriti za dva sata, a dobiti građevinsku i urbanističku saglasnost za tri dana. Stoga nije slučajno što u industrijskoj zoni Ciljuge 2 posluje veći broj domaćih i stranih kompanija, među kojima su ozbiljni investitori iz Austrije i Njemačke.

Osim toga, stanovnici ovog grada poznati su kao poduzetni i mnogo od njih bave se privatnim biznisom. Također, već sama vožnja kroz Živinice pokazuje da se radi o gradu sa dobrom kupovnom moći, s obzirom na ogroman broj prodajnih objekata u kojem se nude sve vrste robe.

U našem istraživanju svakako je najvažniji podatak do kojeg smo došli, da u Živinicama postoji čak 110 kompanija koje imaju godišnji prihod novca u iznosu od milion ili više maraka (prema podacima za 2022. godinu). Otprilike je isti broj firmi koje imaju sredstva u spomenutom iznosu.

Naravno, kada se govori o “milionerima”, tu se ne misli na ljude koji imaju milion KM u kešu, već one koji imaju ukupnu imovinu u toj vrijednosti.

Firma koja ima godišnji promet od milion KM ne mora nužno vrijediti toliko na tržištu. Vrijednost firme zavisi i od drugih faktora, poput imovine, dugova, profitabilnosti itd. Isto tako, firma koja ima manji godišnji promet može vrijediti preko milion maraka, ako je zdrava i visokoprofitabilna. Pritom treba naglasiti da neke firme imaju više vlasnika, odnosno da iza nekih od njih stoji više milionera.

Ova podatak je svakako ključni indikator koji ukazuje da ovdje ima više od sto osoba koje se sa sigurnošću mogu nazvati milionerima, samo po vrijednosti njihovih kompanija.

Dalje, nisu svi milioneri zahvljujući firmama. Neki svoje bogatstvo baziraju na drugoj vrsti imovina, najčešće na nekretninama. U Živinicama ima veliki broj luksuznih nekretnina, od kojih su mnoge izgrađene posljednjih godina.

Kada se sve to uzme u obzir, zaključak je da se bez ikakvog pretjerivanja može kazati da u ovom gradu živi najmanje 150 milionera, ali da je taj broj veoma vjerovatno i znatno veći.

Za kraj donosimo spisak 10 najvećih kompanija u Živinicama po ukupnim prihodima u 2022. godini:

Alfe-Mi – 85.814.290 KM
Profine BH – 79.017.885 KM
Omega – 78.461.015 KM
Disk – 61.885.827 KM
AFT Bosnia – 47.977.042 KM
Elsta Mosdorfer Bosnia – 43.701.116 KM
Sonra – 34.437.119 KM
Star-centar – 22.503.075 KM
Aden – 20.833.349 KM
Deceuninck – 16.781.559 KM

BiznisInfo.ba/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime