Večeras je mubarek noć Lejletu-l-Berat

Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru, mjesec ša'ban, u tradiciji islama poznat je i po nazivu el-šehrul-mu'azam, veličanstveni mjesec.
Vjerovjesnik Muhammed, a.s., ovaj mjesec je provodio u skrušenom ibadetu posta.

Od Usame ibn Zejda se prenosi da je rekao: Rekao sam: “O Allahov Poslaniče, nisam vidio da postiš ijedan drugi mjesec kao što postiš mjesec ša'ban”.
Na to Božiji Poslanik, a.s, reče: “To je mjesec čije su blagodati ljudi zanemarili. On je između mjeseca redžeba i mjeseca ramazana. To je mjesec u kojem se djela dižu ka Gospodaru svih svjetova i ja volim da se moja djela dižu dok postim.”

Mjesec ša'ban je vijesnik nadolazećeg najdražeg gosta, mubarek mjeseca ramazana.

Središnja, petnaesta noć ša'bana, Lejletu-l-berat, noć je u kojoj intenzivnije tražimo zaštitu i oslobađanje od Vatre, noć šefa'ata – zagovora Muhammeda, a.s., te noć oprosta.

Muaz ibn Džebel prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “U petnaestoj noći ša'bana Allah pogleda sva Svoja stvorenja i svima oprosti izuzev mušriku – idolopokliniku, i mušahinu – onome čije je srce ispunjeno mržnjom i neprijateljstvom prema drugom muslimanu.”

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice Lejletul-berat pada u subotu 24. februara 2024. godine. Ovu mubarek noć muslimani i muslimanake provode u dobrovoljnom ibadetu.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime