Upotreba mobilnih telefona zabranjena je u nekoliko škola na teritoriji TK.

Već godinu dana u Osnovnoj školi Tušanj u Tuzli na snazi ​​je zabrana korištenja mobilnog telefona tokom nastave i učenicima i nastavnom osoblju. Ovaj model slijedi i Katolički školski centar „Sv. Franjo“ u Tuzli.

“Ovo je u svrhu očuvanja digniteta nastavnog procesa, samog časa, kao izvora učenja i nastave, a djeca su ovu vrstu mjera prihvatila kao nešto sasvim normalno”, ističe Amela Sinanović, direktorica Tušnja. Osnovna škola.

„Važno je naglasiti da se ova mjera ne odnosi samo na naše učenike već i na nastavnike, jer moramo primjerom pokazati kako se tehnologija koristi na pravi način“, kaže Žana Altumbabić, direktorica OŠ Sveti Franjo Tuzla.

Ministarstvo prosvjete i nauke Republike Makedonije je od septembra donijelo propise o kućnom redu u osnovnim i srednjim školama, a škole su te propise morale uskladiti sa svojim opštim aktima.

„Reprodukcija zvuka i slike i drugih elektronskih uređaja tokom redovne nastave smatra se neprihvatljivim ponašanjem, osim ako nije u funkciji nastave“, objašnjava Elmir Tukić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete i nauke Republike Turske.

„Sigurno postoji način i strategija unutar škole, kako na nastavi, tako iu vannastavnim aktivnostima, da djeca uče o smislenoj primjeni tehnologije u svakodnevnom životu“, naglašava Edina Malkić, članica Upravnog odbora Savjet roditelja TK.

Rezultati istraživanja među studentima pokazali su da studenti koriste mobilne telefone do šest sati radnim danima, a do deset sati vikendom. Dodatni problem je korištenje mobitela tokom noći, pa na čas dolaze neispavani i sa nedostatkom koncentracije.

„90% djece u mom istraživanju imalo je posljedice prekomjerne upotrebe mobilnih telefona, neke od poremećaja. Usporen govorno-jezički razvoj, deformiteti kičmenog stuba, kifoze, skolioze, lodroze“, kaže Amra Imširagić, direktorica Centra za slušno-govornu rehabilitaciju.

Istraživanja su pokazala da djeca zapravo najmanje koriste internet za stjecanje znanja, pa svako pretjerivanje i pogrešan cilj korištenja interneta stvara ovisnost o tehnologiji, a naše mentalne sposobnosti sve slabije.

Federalna.ba

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime