TK: Farmeri spremni za proteste, stotine traktora će doći u Tuzlu!

“Farmeri s područja Tuzlanskog kantona spremni su sutra na ceste istjerati stotine traktora i blokirati grad”, ovom rečenicom obratio nam se ogorčeni poljoprivredni proizvođač s područja TK, zamolivši da zbog situacije u kojoj su se našli govori pod uvjetom anonimnosti (identitet poznat redakciji).

Kako nam pojašnjava, u momentu poziva u društvu je s još nekoliko kolega. Iz različitih su sektora poljoprivrede, a svi u istim problemima -dugovanja se gomilaju, a poticaja nema.

- Marketing -

Šesti mjesec, a programa nema
Naime, na području Tuzlanskog kantona još nije usvojen Program novčanih podrški za 2024. godinu, no, poljoprivrednici kažu da su “dobili nezvaničnu informaciju kako se u nacrtu ovog dokumenta navodi da će mljekari, peradari i pčelari ostati bez premija”.

“Spremamo masovne proteste, oko 500 traktora stići će na ulice Tuzle iz svih dijelova kantona. Ove proizvodnje su strateške, a ostaju bez značajnih sredstava. Već naredne sedmice mogu očekivati traktore u gradu”, kaže naš sagovornik.

O detaljima protesta, kako navode, obavijestit će javnost u narednih nekoliko dana, a ukoliko do tada Vlada TK nešto ne podzume, iduće sedmice mehanizacijom će blokirati Tuzlu.

“Već je šesti mjesec, završavaju se agrorokovi. Mi što treba sada da razgovaramo o 2025-oj godini, nemamo program ni za ovu. Poznavajući našu administraciju juni će proći programa neće biti”, zaključuju na kraju.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime