Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. maja/svibnja svake godine, u čast godišnjice rođenja Henryja Dunanta, prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir i osnivača Međunarodnog odbora Crvenog križa.

Međunarodni pokret Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca najveća je humanitarna mreža na svijetu. Njegova misija je olakšati ljudske patnje, zaštititi živote i zdravlje i očuvati ljudsko dostojanstvo, posebice tijekom oružanih sukoba i drugih kriznih situacija.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj je Crveni križ odigrao značajnu ulogu u posljednjih nekoliko desetljeća. Nakon raspada SFRJ, BiH je doživjela dugotrajni i razorni sukob koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Tijekom ovog sukoba, Crveni križ je igrao ključnu ulogu u pružanju humanitarne pomoći i potpore tisućama ljudi koji su bili žrtve ovog sukoba. Uz podršku međunarodnih organizacija i donatora, Crveni križ je uspio osigurati hranu, vodu, lijekove i druge osnovne potrepštine za tisuće izbjeglica i raseljenih osoba. Također, Crveni križ je pružao i psihološku potporu žrtvama sukoba, pomažući im da prevladavaju traume koje su doživjeli tijekom rata. Nakon rata, Crveni križ je nastavio s radom u BiH, pomažući u procesu obnove i oporavka zemlje.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime