Sa carinjena vraćena ćetenija iz Turske

Na graničnom prijelazu, mjestu carinjenja Rajlovac – Sarajevo Federalna sanitarna inspekcija zabranila zabranila je uvoz ćetenije porijeklom iz Turske

„Zabranjen je uvoz pošiljke 500 pakovanja ćetenije „Cotton Cand Pistachio“, porijeklom iz Turske.“ – saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Laboratorijska analiza pokazala neispravnost „Uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda čijom je laboratorijskom analizom i superanalizom utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara Smjernicama o mikrobiološkim kriterijumima za hranu iz 2013. godine, koje je donijela Agencija za sigurnost hrane BiH.“ – pojašnjavaju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Iz navedenih razloga zabranjen je uvoz pomenutog proizvoda i njegov povrat pošiljatelju, odnosno uništenje, ukoliko povrat pošiljaocu nije moguć.

Šta je ćetenija? Vazdušasta pjena od šećernih niti koja se u dodiru sa jezikom topi u ustima. Ćetenija je jelo koje se “konča” na sijelima, a ujedno je vrsta zabave. U jednom od izdanja emisije Šećernica pratili smo kako se ovo jelo priprema. Pogledajte u videu.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime