Program za tradicionalno obilježavanje Dana šehida na području MIZ Živinice

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Kur’an na mnogo mjesta govori o šehidima, a u 154. ajetu sure Bekare, se kaže: “I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: “Mrtvi su!” Ne, oni su živi, ali vi to ne znate”.

Ove godine Dan šehida je u četvrtak 11. aprila 2024. godine, a tradicionalno će se obilježiti i na području Medžlisu IZ Živinice.

Prema protokolu, Centralni dio obilježavanja Dana šehida bit će održan u džematu Gračanica s početkom u 10:30 sati. Glavni imam Sedin ef. Karić, zajedno s mjesnim imamom, porodicama, predstavnicima živiničke vlasti i boračkih organizacija, proučit će Fatihu i Jasin pred dušama šehida ovog kraja prilikom obilaska mezaristana.

Nakon toga, planirano je polaganje cvijeća na centralnom spomen-obilježju u 12:00 sati kako bi se odala počast svim šehidima Gračanice koji su položili svoje živote braneći Domovinu.

Također, Organizacija PŠ/PB Živiice ove godine organizira odlazak u Srebrenicu za sve zainteresovane iz Podrinja čiji su članovi porodice ukopani u Memorijalnom centru Potočari. Autobus će krenuti ispred gradske uprave Živinice u četvrtak u 9:00 sati.

Obilazak šehitluka i mezarja u svim džematima na području MIZ Živinice bit će organiziran prema ustaljenoj praksi džemata, poručili su iz MIZ Živinice.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime