Primjena e-Dnevnika u školama u BiH još uvijek nije u potpunosti zaživjela.

Ideja uvođenja e-Dnevnika u škole u BIH stara je više od deset godina, a mišljenja o njegovoj primjeni i danas su različita od škole do škole, od ministarstva do ministarstva, ali i krajnjih korisnika nastavnika i učenika.

Dok jedni smatraju da ima brojne benefite u smislu funkcionisanja i lakšeg vođenja plana ocjenjivanja, drugi ipak smatraju da je dodatna obaveza profesorima i nastavnicima, a sve to otežava i potreba za dodatnom informatičkom pismenošću onih koji će ga koristiti.

“Mi smo imali pilot projekt prethodne godine, a ove godine se provodi u svim školama u SBK. Odlično se pokazao, ali smo imali dosta poteškoća od pripremljenosti nastavnika u vidu stručnog osposobljavanja, do nedovoljne tehničke opremljenosti škola gdje smo zamišljali da svako odjeljenje ima laptop/tablet za ovu svrhu da ne bi niko morao koristiti svoje resurse, ali problem je bila i internet pokrivenost. Zbog slabog interneta u pojedinim dijelovima smo imali duplanje posla zapisivanja pa kasnije upisivanja u e-Dnevnik. U suštini ovo je veoma korisna stvar, napredak koji se može u sistematičniji pristup i bolju reakciju ministarstava prema školama zaista usavršiti”, zaključio je Hodžić.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime