Prije 60 godina u Živinicama je počela sa radom Gimnazija

Prje 60 godina u Živinicama je počela s radom Gimnazija, pa je tim povodom danas obilježen 9.maj,Dan škole, koja je tada nosila naziv Petar Kočić.Svečana akademija održana je u Bosanskom kuturnom centru i počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine.

Javna ustanova Gimnazija Živinice postigla je izvanredne rezultate u odgojno obrazovnom radu,osim uspjeha u nastavi, učenici Gimnazije su postizali zapažene rezultate na raznim takmičenjima iz nastavnih predmeta, sportskih aktivnosti i drugim takmičenjima.

Povodom Dana škole, 9.maja, dodjeljena su priznanja najuspješnijim učenicima i nastavnom osoblju, kao i saradnicima izvan škole.

Direktorica živiničke Gimnazije Jasna Srabović je na svečanosti u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra podsjetila prisutne na istorijski razvoj, od osnivanja ove ustanove.Govoreći o Gimnaziji direktorica Jasna Srabović je podsjetila:

“Gimnazija Živinice je osnovana 1964. godine od tadašnje općinske vlasti u prostorijama starog djela Prve osnovne škole. Kasnije je premještena u prostor iza današnje zgrade gradske uprave, kada je izgrađena montažna zgrada, na mjestu današnjeg Islamskog centra.Nova školska zgrada izgrađena je 1978. godine. Uspostavom usmjerenog obrazovanja početkom osamdesetih, ukidaju se gimnazije, a odmah nakon rata, 1996. godine formiraju se dva odjeljenja Gimnazije u sklopu Mješovite srednje škole u Živinicama. Od 2004. godine Gimnazija se registruje kao samostalna škola. Od 1996.godine pa do ove godine redovno se upisuje po četiri razreda gimnazije, dva smjera opća gimnazija i informacionih tehnologija.Tokom dugog niza godina naša škola je bila u neprestanom usponu,kako prostornom , tako i velikim brojem uspješnih generacija naših učenika.Naša škola se od 2010.godine nalazi u prostorijama novog i moderno izgrađenog objekta”.


Jasna Srabović je govorila i o uloženim naporima na osavremenjavanju nastave, nabavkom novih učila, ali isto tako obnovlja se i dotrajali dio zgrade, poput krova, te je bilo potrebno sanirati ga.U saradnji sa gradskom upravom  prošle godine svi kabineti su opremljeni računarskom opremom, čime su se stekli uslovi da učenici i profesori prate svjetske trendove u učenju.

“Ponosni smo na postignute rezultate koje naši učenici ostvaruju na različitim nivoima.U nastavnim disciplinama imamo takmičare koji su se plasirali na kantonalna i federalna takmičenja.Takođe vrhunske rezultate učenici su postigli u sportskim aktivnostima.Veoma zapažen rezultat Giomnazija je postigla prilikom vrednovanja rada škola od strane Pedagoškog zavoda TK, kada smo zauzeli visoko 3.mjesto na području Tuzlanskog kantona i čestitam nastavnom osoblju, učenicima, kao i svim zapslenim u našoj školi na ostvarenom uspjehu”, istakla je direktorica Jasna Srabović.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime