Pravilnik o zabrani pušenja stupit će na snagu za tri dana.

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine nedavno su objavile pravilnik o uslovima za posebne prostorije za pušenje, koji će stupiti na snagu 13. juna. U ovom pravilniku detaljno su propisani uslovi za takve prostorije, uz definisanje izuzetaka od opće zabrane pušenja.

Pravilnih, između ostaloga, zahtijeva da ugostitelji koji posjeduju prostor veći od 50 kvadrata moraju odvojiti poseban prostor za pušače, minimalno 12 kvadrata, i maksimalno 20 posto od ukupne površine, ali bez pružanja usluga. Ovo je izazvalo negodovanje jer bi gosti bili izoloviani dok puše, bez mogućnosti konzumiranja drugih usluga, poput kafe ili hrane.

Veći hoteli i objekti imaju manje problema s ovim pravilima, ali manji ugostiteljski objekti, poput tradicionalnih kafića ili bosanskih kafana, mogu biti ugroženi.

Na vratima prostorija za pušenje moraju biti postavljene jasne oznake s upozorenjima o štetnosti pušenja i zabrani ulaska maloljetnika.

Što se tiče kazni, fizička lica bit će kažnjena novčanom kaznom od 100 maraka za kršenje zabrane pušenja, dok će pravna lica biti kažnjena s iznosom od 2.000 do 5.000 maraka. Odgovorna lica mogu biti kažnjena novčano u rasponu od 300 do 1.000 maraka.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime