Polaganju eksterne mature na području TK pristupilo hiljade učenika

Eksterna matura predstavlja vid eksterne evaluacije stečenih znanja i kompetencija kod učenika. Cilj polaganja mature je provjera znanja učenika pod jednakim uslovima i na isti način, ali i provjera kvaliteta obrazovnog procesa u Tuzlanskom kantonu. Ministar Omerović smatra da je eksterna matura važna iz dva razloga.

„Prvi razlog je da imamo eksternu evaluaciju i da možemo na osnovu nje kreirati nove javne politike. Drugi razlog je obaveza Bosne i Hercegovine koju je preuzela da ima neku vrstu eksterne evaluacije. Od ove godine imamo reduciranu eksternu maturu te ćemo, kada se završi sav ovaj proces, sa Pedagoškim zavodom napraviti evaluaciju da vidimo u kojem smjeru ćemo dalje razvijati naše obrazovne politike“, pojasnio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Za razliku od prethodnih godina, osnovci ove godine na eksternoj maturi polažu samo tri predmeta: bosanski, engleski i matematiku.

Kada je riječ o Tuzli, testiranje se vrši u 26 osnovnih škola, što obuhvata preko hiljadu učenika, budući da je Tuzla grad sa najviše osnovnih škola na području našeg kantona. Pored učenika sa područja Tuzlanskog kantona, polaganju eksterne mature će pristupiti i učenici završnih razreda iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime