Poboljšani uslovi za pacijente u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Završetak implementacije mjera energetske učinkovitosti na Klinici za internu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli bio je povod za današnji prijem i primopredaju. Nova termoizolacijska fasada na objektu i novi stolarija, zajedno s poboljšanim rasvjetnim sustavom, znatno će unaprijediti uvjete za pacijente. Osim toga, omogućit će dodatne uštede u grijanju zgrade Klinike i smanjiti emisiju CO2.

V.d. direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić kaže da, inovacijama i poboljšanjem uslova, podižu kvalitetu usluge za pacijente. Trenutno se u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla paralelno, na više strana, odvijaju aktivnosti u svrhu unaprjeđenja uslova rada zdravstvenog osoblja, ali i boravka pacijenata. Kako je kazao, taj projekt obuhvata više mjera energijske efikasnosti, ukupne vrijednosti nešto manje od dva miliona KM. Finansiran je kreditnim sredstvima Svjetske banke, preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

– Za nas je značajno naročito jer se radi o objektu starom više od 40 godina, u kojem su smještene tri klinike – kazao je Umihanić.

Na Klinici za interne bolesti ugrađena je, u okviru tog projekta, nova PVC stolarija, s poboljšanim karakteristikama koeficijenta prolaska toplote. Urađena je nova termo fasada, ukupne površine oko 9.700 m2, po ETICS sistemu sa slojem termoizolacije od 10 cm, te montirana nova gromobranska mreža.

Iako nije direktno učestvovala u finansiranju tog projekta, Vlada Tuzlanskog kantona pomogla je (putem ministarstava zdravstva i prostornog uređenja i zaštite okolice) u prikupljanju i sređivanju projektne dokumentacije za podnošenje aplikacije za odobrena sredstva.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić kaže da je taj projekt u suglasju sa kantonalnim programima energijske efikasnosti. Za njih je, kaže, zaštita životne sredine sa fokusom na smanjenje emisije CO2, jedan od prioritetnih zadataka.

Goran Lulić savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja zahvalio je UKC-u za kooperativnost i suradnju. Kaže da je to jedan u nizu projekata koje Federalno ministarstvo provodi na planu energijske efikasnosti, tačnije taj projekt je jedan o najvećih pojedinačnih projekata koji je uvećan značajnim sredstvima Svjetske banke.

– Radi se o grant sredstvima što pokazuje opredijeljenost Vlade FBiH da investira u kvalitet pružanja zdravstvene zaštite na području TK. Obnova je izvršena po evropskim standardima u toj oblasti, zahvalnost i organima nadzora i izvođenja radova za posao i brzinu realizacije tog projekta – riječi su savjetnika federalnog ministra prostornog uređenja Gorana Lulića, koji je također istaknuo da će realizacija tog projekta za direktnu posljedicu imati finansijske uštede oko 150.000 KM godišnje.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime