Planina Konjuh dobija zaštitu: Vlada TK poduzima konkretne mjere

Ekološki aktivisti već neko vrijeme upozoravaju na devastaciju šumskih područja planine Konjuh, posebno njenog zaštićenog dijela. Njihov pritisak prema nadležnim institucijama konačno počinje davati rezultate.

Planina Konjuh, jedan od najvećih prirodnih bisera Bosne i Hercegovine, suočava se s nekontrolisanom sječom drveta i izvlačenjem trupaca, što dovodi do njenog uništavanja. Aktivisti, građani, te ljubitelji planina i prirode vršili su pritisak na nadležne kako bi se zaustavila dalja devastacija, a konkretne aktivnosti sada se počinju realizirati.

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je informaciju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK o provedenim aktivnostima na uspostavljanju zaštitnih mjera u javnoj ustanovi Zaštićeni pejzaž Konjuh, zajedno s aktivnostima koje je provela ova ustanova.

Prema informaciji, Vlada TK i resorno ministarstvo su prije dvije godine osigurali sredstva i dali nadležnost Zaštićenom pejzažu Konjuh da pokrene procedure i aktivnosti za uspostavljanje video nadzora, izgradnju info punkta i postavljanje rampe u zaštićenom području općine Kladanj.

“Nakon provedenih administrativnih procedura, izgradnja info punkta u Kladnju privodi se kraju, nakon čega će uslijediti postavljanje video nadzora. Video nadzor će služiti kao mjera zaštite od zloupotrebe sječe šume, na što su ukazale nevladine organizacije”, poručuju iz Vlade TK.

Budući da se radi o dijelu regionalne ceste koja je u nadležnosti Vlade Federacije BiH, Vlada TK uputila je zahtjev Federalnoj vladi za pronalaženje mogućnosti za postavljanje rampe.

Zaključeno je da će resorno ministarstvo, nakon završetka radova, uputiti dopis Javnom preduzeću Šume TK putem Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, tražeći zaustavljanje vozila koja trenutno vrše redovnu sječu u zaštićenom području, kako bi se osigurala kontrola sječe šume.

Klix.ba/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime