Penzioneri zahtijevaju povećanje penzija

Penzioneri u FBiH ponovo traže povećanje penzija. Predstavnici ove populacije sutra će se očitovati o zahtjevima kolega iz kantonalnih saveza udruženja penzionera koji bi bili upućeni Vladi. Ne isključuju mogućnost protesta ukoliko ne dođe do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Poskupljenje lijekova, hrane i mjesečnih dadžbina dodatno su otežali svakodnevnicu za 455 hiljada penzionera. Svjesni da će se trend poskupljenja nastaviti, od nadležnih zahtjevaju izmjene Zakona o penzinom osiguranju FBiH, odnosno izmjenu članova koji su vezani za redovno i vanredno usklađivanje penzija.

„Nikada nije bilo govora o prosječnoj penziji i prosječnoj plati. Naprotiv, u startu se tu i pogriješilo. Trebalo je uraditi onako kako su naše susjedne zemlje poput Hrvatske, Srbije, Crne Gore, pa i RS da parametri usklađivanja penzija budu indeks rasta potrošačkih cijena i rast prosječne plaće u prethodnoj godini, a ne stopa rasta BDP-a i to nas sahranjuje“ kazao je Redžo Mehić predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Navode da ukoliko do kraja godine ne dođe do vanrednog povećanja penzija – penzioneri neće moći preživjeti, kao i da nisu odustali od zahtjeva povećanja od 10 posto na decembarsku penziju 2023. godine. Iz resornog ministarstva svjesni su da je položaj penzionera težak. Međutim u ovom trenutku vanredno povećanje nije moguće, objašnjava federalni ministar rada i socijalne politike.

„Ono što je neophodno raditi jesu izmjene i dopune Zakona o PIO kako svake godine ne bi dolazili u situaciju da nemamo vanrednog dodatnog usklađivanja penzija, obzirom da je budžet u deficitu, tako da po zakonu neće biti tog vanrednog usklađivanja“. izjavio je Adnan Delić ministar rada i socijalne politike FBiH.

Savez udruženja penzionera Federacije BiH u srijedu će razmatrati prikupljene zahtjeve i poslati ih Vladi FBiH. Nadaju se da će Vlada do kraja juna obrazložiti i usvojiti njihove zahtjeve, jer kako i sami kažu, ova godina je teža od prethodnih. U suprotnom, penzioneri će izaći na proteste.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime