Penzioneri u FBiH koji su ostvarili starosnu penziju sada imaju pravo zasnivati radni odnos.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kojima je brisan član Zakona, u skladu s Presudom Ustavnog suda Federacije BiH.

Član Zakona o PIO, koji je predviđao obustavu isplate penzije korisnicima koji steknu status osiguranika u obaveznom osiguranju, izuzev izuzetaka je izbrisan. Time se omogućava korisnicima penzije u Federaciji BiH da istovremeno ostvaruju pravo na starosnu penziju i zasnivaju radni odnos, bez obzira na to da li su ostvarili pravo na punu ili prijevremenu starosnu penziju.

U skladu s tim, izvršena je i dopuna člana Zakona o PIO. Prema ovoj dopuni, isplata penzije se obustavlja u slučaju kada osoba koja ostvaruje porodičnu ili invalidsku penziju zasnuje radni odnos. Razlog za ovu obustavu leži u činjenici da pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena I kategorija invalidnosti, odnosno potpuni gubitak radne sposobnosti.

Omogućavanje korisniku invalidske penzije da stiče status osiguranika u obaveznom osiguranju bilo bi u suprotnosti s ovim principom, te bi stvorilo prostor za zloupotrebe i dovelo do povećanja udjela invalidskih penzija u penzijskom sistemu Federacije BiH.

Slični razlozi dovode do obustave isplate porodične penzije u slučaju zasnivanja radnog odnosa. Porodična penzija je izvedeno pravo koje služi kao zaštita članova porodice umrlog korisnika penzije, ali samo ukoliko oni nisu u obaveznom osiguranju i ne ostvaruju prihode po osnovu radnog odnosa.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime