Opservacija iz zraka “Otvoreno nebo” nad Bosnom i Hercegovinom od 13. do 17. maja

Iznad Bosne i Hercegovine od 13. do 17. maja bit će realiziran posmatrački let, snimanje teritorije sa senzorima, u skladu s odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i prometa i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizovati posmatrački let Kralјevine Španije, Beneluksa, Portugalske Republike i Rumunije iznad Bosne i Hercegovine, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“ od 13. do 17. maja, navodi se u saopćenju iz MOBiH.

Posmatrački let će biti izvršen avionom zračnih snaga Rumunije (RO AN-30). Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usaglašeni u toku zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na aerodrom u Sarajevu.

Snimanje teritorije se vrši senzorima sertifikovanim u skladu sa odredbama Ugovora, nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

Ugovor „Otvoreno nebo“ predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji državama članicama omogućava snimanje teritorije države iznad koje se obavlјa posmatrački let u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime