Najniža penzija 565KM, dok je prosječna 709KM

Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) u petak je, saznajemo, na vanrednoj sjednici donio odluku o akontativnom usklađivanju penzija za pet posto od januara 2024. godine.

Podsjetimo, nakon usvajanja budžeta FBiH stekli su se uvjeti za to, kako se to i najavljivalo, da penzioneri u Federaciji BiH dobiju zapravo više penzije u vidu akontacije, a po osnovu redovnog usklađivanja koje se, u skladu sa Zakonom o PIO/MIO, vrši svakog 15. aprila.

Tada će biti poznat i tačan iznos usklađivanja, koji, prema dosadašnjim projekcijama, iznosi šest posto.

Naime, prema posljednjim pokazateljima, stopa rasta BDP-a za ovu godinu iznosi 6,2 posto, a indeksa potrošačkih cijena 5,8 posto. Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, potvrdio je za naš list da će penzioneri dobiti više penzije po osnovu akontativnog modela za pet posto, i to januarskih koje će biti isplaćene, najvjerovatnije, 5. februara.

To znači da bi s povećanjem od pet posto najniža penzija u februaru iznosila 565 KM, a sada je 538,27 KM, zagarantirana bi bila 674,52 KM umjesto trenutnih 642,40 KM, dok bi prosječna samostalna, koja je sada 675,57 KM, bila isplaćena u iznosu od 709,34 KM.

Avaz/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime