Najmlađi hadžija iz Živinica: Harun Hadžić (19)

Hadž je jedan od stubova islama i farz svakom slobodnom, punoljetnom i pametnom muslimanu i muslimanki koji posjeduje imovinu za putovanje i slobodu puta. Hadž je uzvišeni ibadet i on ima svoje mudrosti, koristi ciljeve i tajne.

Svake godine na prostoru našeg Medžlisa sve je veći broj vjernika koji žele da obave ovu dužnost. Ove godine priliku da hodočaste Kabu imat će 55 budućih hadžija iz Živinica.

Među njima se ističe najmlađi hadžija, Harun Hadžić, koji ima samo 19 godina. Harun, sa svojom mladalačkom energijom i dubokom vjerom, simbolizuje nadu i posvećenost mladih generacija u očuvanju i prakticiranju islamskih vrijednosti. Njegova odluka da tako mlad krene na ovaj sveti put inspiracija je mnogima u zajednici, pokazujući da ljubav prema vjeri nema starosnih granica.

U nastavku donosimo intervju s Harunom, koji je podijelio svoja očekivanja i osjećaje u vezi s predstojećim hadžom.

Zivinice.info: Što te inspirisalo da se odlučiš na hadž u tako mladoj dobi?

Harun: Hadž je prije svega peta islamska dužnost, te ogromna želja svakog vjernika. Smatram da me je Gospodar pozvao i da sam počašćen time.

Zivinice.info: Koju poruku bi poslao mladima koji razmišljaju o obavljanju hadža?

Harun: Mladima bih poručio da čuvaju Allahove granice, klone se onoga sto je zabranjeno i pridrzavaju svega što je dozvoljeno, te da čekaju da ih Allah Svemilosni pozove.

Zivinice.info: Koji su tvoji osjećaji pred odlazak na jedno od najsvetijih mjesta u islamu?

Harun: Jako sam sretan i jedva cekam da osjetim miris Meke i Medine, te da ispunim jednu od 5 islamskih duznosti.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime