MUP TK prima 230 službenika


Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kontinuirano se susreće s nedostatkom kadra, a sada su raspisali konkurs za prijem 230 policijskih službenika te 20 osoba u činu mlađeg inspektora.

Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona nedostaje blizu 500 policijskih službenika. S druge strane, više od 30 posto zaposlenih policajaca pripada grupi invalida druge kategorije.

Nedavno zapošljavanje grupe kadeta podmladilo je redove tuzlanske policije, međutim, problem nedostatka policijskih službenika i dalje je prisutan.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK objavila je konkurs za prijem ukupno 250 službenika. Od toga je 230 policajaca te 20 osoba u činu mlađeg inspektora.

Kako je navedeno u konkursu, prijemnom ispitu za policijskog službenika mogu pristupiti kandidati s najmanje završeni četvrtim stepenom školske spreme društvenog ili tehničkog smjera.

U drugom nivou pristupanja, u činu mlađeg inspektora, konkursu mogu pristupiti kandidati s najmanje sedmim stepenom stručne spreme ili završenim prvim ciklusom visokog obrazovanja na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi, koji se vrednuje sa minimalno 180 ECTS bodova.

To su Fakultet kriminalističkih nauka, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet, Saobraćajni fakultet te Fakultet političkih nauka – Odsjek sigurnost.

Također, ulogu ima i starosna dob osobe te za policijskog službenika se mogu kandidirati oni starosti od 18 do 27 godina, dok je ta granica za čin mlađeg inspektora podignuta na 35 godina.

Kandidati koji ispune opće uslove će pristupiti pisanom, a zatim i testu fizičke sposobnosti. Uz to na trećem mjestu se navodi i drugi test koji policijski organ smatra potrebnim ili opravdanim.

Konkurs je otvoren 30 dana od dana posljednjeg objavljivanja, a nadležni su sve neophodne informacije postavili i na web stranici Uprave policije MUP-a TK, gdje se nalaze i pitanja koja će biti postavljanja kandidatima u okviru testiranja.

Među pitanjima se između ostalog nalazi i ono koje se odnosi na to ko svojom odlukom može dati pomilovanje za krivična djela koja spadaju u nadležnost Federacije?

“Šta se smatra mjestom učinjenja krivičnog djela? Uvjetno se može otpustiti, onaj osuđeni koji je izdržavao koliko kazne zatvora, pod uvjetom da ne učini novo krivično djelo prije isteka trajanja kazne zatvora? Osuda na kaznu zatvora u trajanju preko jedne do tri godine ako za to vrijeme osuđenik ne počini novo krivično djelo, briše se po proteku roka od izvršenja kazne?”, neka su od pitanja.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime