Koje informacije imamo do sada o izgradnji autoputa Tuzla-Orašje?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na svojoj 30. sjednici, održanoj 13. marta 2024. godine, donijela odluku o usvajanju programa utroška sredstava za kapitalne transfere javnim poduzećima, koja obuhvataju i sredstva namijenjena za izgradnju autoceste između Tuzle i Orašja. Ova važna odluka predstavlja ključni korak u realizaciji dugoočekivanog projekta koji ima za cilj saobraćajnu deblokadu Tuzlanskog kantona i njegovo povezivanje sa evropskim koridorima.

Projekat obuhvata izgradnju dionice Maoča – Tuzla, dužine 8 km, na Lotu V Čanići – Tuzla, s ukupnim budžetom od 12.906.649 KM. Sredstva su raspoređena tako da se za projektiranje izdvoji 6.406.649 KM, za eksproprijaciju zemljišta 6.000.000 KM, dok je za građenje predviđeno 500.000 KM.

Izgradnja ove autoceste/brze ceste je od strateškog značaja za regiju, jer će omogućiti brži protok roba, usluga i putnika, te će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju Tuzlanskog kantona. Povezivanjem sa autoputem A1, Tuzlanski kanton će biti bolje integriran u saobraćajnu mrežu Bosne i Hercegovine i šire regije, što će olakšati pristup ključnim zemljama Evrope.

Izgradnja ceste Tuzla-Brčko-Orašje, koja je planirana da započne do 2027. godine i prostire se na dužini od 65 km, predstavlja jedan od ključnih projekata koji će doprinijeti boljoj saobraćajnoj infrastrukturi i otvaranju novih mogućnosti za razvoj cijele regije. Ova investicija ne samo da će poboljšati kvalitet života lokalnog stanovništva, već će također pružiti nove prilike za poslovne inicijative i turizam, čineći Tuzlanski kanton atraktivnijom destinacijom.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime