Kakvo je stanje sigurnosti u školama u TK?

Mjere koje je Tuzlanski kanton donio nakon prošlogodišnje pucnjave u školi u Lukavcu, s ciljem povećanja sigurnosti, dale su rezultate, poručeno je na Skupštini kantona. Iz pozicije ističu da je situacija zadovoljavajuća, te da su se resorna ministarstva potrudila da svako u svojoj nadležnosti uradi ono što je najbolje za prevenciju maloljetničke delinkvencije.

„Komplet Vlada i svi su se uključili u rješavanje i nalaženje najboljeg rješenja za Tuzlanski kanton i kompletne sigurnosti u našoj državi“. istakla je u izjavi za RTV Slon Hasiba Kurtić, zamjenica predsjednika Kluba SDA u Skupštini TK.

Međutim opozicija je nezadovoljna jer na današnjoj sjednici nije bilo govora o stanju sigurnosti u Tuzlankom kantonu, koje je, prema mišljenju mnogih narušeno, naročito nakon brojnih femicida.

„Dakle mi smo na Kolegiju Skupštine kad smo utvđivali dnevni red uvrstili ovu tačku sa ciljem da imamo danas široku informaciju o stanju sigurnosti na TK, vodeći se onim mjerama koje smo na nekim od prethodnih sjednica usvojili i očekivali smo konkretnije informacije i od Ministarstva unutrašnjih poslova“. navodi Izen Hajdarević, predsjednik Kluba NIP-a u Skupštini TK.

Nezadovoljni su iz opozicije i informacijom o provedenim mjerama koje su donesene za sprječavanje maloljetničke delinkvencije, međutim iz MUP-a ističu da su mnoge od njih dugoročne, te da rezultati ne mogu biti vidljivi odmah.

„Ovo je jedna od obaveza koje proizilaze od prošle godine kada je Skupština TK razmatrala informaciju na bazi događaja iz Lukavca. Tad je usvojeno oko 50 mjera i mi periodično izvještavamo o tim mjerama, one kratkoročne koje su tada donesene su uglavnom realizovane“, kazao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

A među dugoročnim mjerama je i prijedlog Kluba poslanika SDA u Skupštini TK, koji su tražili osnivanje Centra za tretman bolesti ovisnosti. Ovaj Centar prvenstveno bi bio namijenjen maloljetnicima

„Gdje bi se svim maloljetnicima koji su najveći rizikogrupa našeg društva u tim bolestima ovisnosti pomoglo tako što bi se na vrijeme idenftikovalo, dijagnostikovalo, tako da se jedna grupa ili pojedinac uvede u liječenje, resocijalizaciju i tako za par mjeseci imamo potpuno zdravu osobu“, navodi Šekib Umihanić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK.

Ranije je, ističe Umihanić, bio pokušaj donošenja Nacrta zakona za osnivanje ovakvog Centra, ali dodaje da su Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku vratili Nacrt na doradu, te prvi korak nije još urađen.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime