FBiH: Više od 11,1 milion KM za razne programe i projekte u oblasti obrazovanja i nauke

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković najavila je nekoliko javnih poziva za projekte u oblasti obrazovanja i nauke za 2024. godinu.

– Ovi pozivi predstavljaju značajan korak ka unapređenju našeg obrazovnog sistema i jačanju naučno-istraživačkog rada u Federaciji BiH – istaknula je ministrica Duraković i podsjetila da je Vlada Federacije BiH, na prijedlog Ministarstva, nedavno donijela Odluku o usvajanju Programa utroška i kriterija raspodjele tekućih transfera u ukupnom iznosu od 11.135.000 KM, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

Ministrica Duraković je istaknula da je cilj u oblasti obrazovanja osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve, s posebnim naglaskom na obuku i usavršavanje nastavnog kadra, promociju zdravih stilova života, te podršku najboljim učenicima.

– Posebnu pažnju posvećujemo uklanjanju predrasuda, prevenciji nasilja i unapređenju medijske pismenosti. Kroz projekte u oblasti nauke želimo potaknuti naučno-istraživačku djelatnost, usavršavanje istraživača i organizaciju naučnih skupova, čime ćemo doprinijeti razvoju nauke i tehnologije u našoj zemlji – rekla je federalna ministrica.

Ministrica Duraković pozvala je sve zainteresirane da se prijave na ove javne pozive i svojim projektima doprinesu razvoju obrazovanja i nauke u Federaciji BiH.

Govoreći o javnim pozivima i podrškama u oblasti obrazovanja, za što je osigurano 2,6 miliona KM, pomoćnica ministrice za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić pozvala je sve zainteresirane da svojim idejama doprinesu poboljšanju obrazovnog sistema u Federaciji BiH.

Prema njenim riječima, javni poziv za podršku projektima u obrazovanju bit će uskoro objavljen i otvoren tri sedmice. Ovaj poziv obuhvaća programe usmjerene na poboljšanje inkluzivnosti, obuku i usavršavanje odraslih, s posebnim naglaskom na žene, stručno usavršavanje nastavnika stranih jezika, promociju zdravih stilova života, aktivnosti u bosanskohercegovačkoj dijaspori, uklanjanje predrasuda prema LGBTQ+ populaciji, prevenciju nasilja i unapređenje medijske pismenosti.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime