Evo kada možemo očekivati letove Lumiwings-a za Istanbul

Nakon što je grčka aviokompanija Lumiwings dobila odobrenje turske državne direkcije za letove na relaciji Tuzla – Istanbul, Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT), trenutno radi na tehničkim i drugim pripremama kako bi što prije bio poznat datum početka letova za Tursku.

– Mi smo dosta priprema okončali. Bilo je mnogo upita kad bi mogli krenuti letovi za Istanbul i, lično, želja nam je da to bude u prvim danima marta. Dotle treba da se utvrde cijene karata, broj sedmičnih letova, da putnici dobiju dovoljno vremena da planiraju putovanja – kazao je za Politicki.ba Dževad Halilčević direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Osim aktivnosti oko uspostave novih avio linija, menadžment MAT-a je angažiran na pronalasku sredstava za ugradnju navigacionog sistema za slijetanje i polijetanje u uslovima minimalne vidljivosti.

Naime Aerodrom Tuzla je jedini u Bosni i Hercegovini na koji je moguće ugraditi ovaj sistem, takozvani ILS CAT 3 sistem.

– Mi smo isfinansirali izradu studije koja je potvrdila tu mogućnost. Prednosti ugradnje takvog sistema na Aerodrom Tuzla bile bi ogromne jer bi se avio saobraćaj mogao odvijati u magli i bez obzira na trenutnu vidljivost, što bi imalo veliki značaj za cijelu BiH. Ovo, posebno, ako uzmemo u obzir značajan broju letova na drugim aerodromima u BiH koji se tokom maglovitih dana otkažu i preusmjere – navodi direktor Halilčević.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime