EUFOR je spreman da čuva teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom nedavnih medijskih izjava o sigurnosnoj situaciji u BiH te pozivanja na djelovanje zbog najave dolaska vlasti iz bh. entiteta RS u Srebrenicu 2. maja.

”U kontekstu nedavnih medijskih izjava, operacija EUFOR-a Althea naglašava da je odgovornost misije da tumači vojne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma, sa izvršnim mandatom koji proizilazi iz Vijeća sigurnosti UN-a”, navodi se u saopćenju Misije EUFOR-a u BiH.

EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju. Mandat EUFOR-a Vijeća sigurnosti UN-a uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine i da lokalni akteri postupaju u skladu s ovim temeljnim principima, propisanim i Dejtonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Navodi se da je EUFOR-ova Operacija Althea spremna i posvećena ispunjavanju svog mandata na nepristrasan način.

”EUFOR kao dio integriranog pristupa Evropske unije ima za cilj stvaranje stabilne, održive, mirne i multietničke Bosne i Hercegovine koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU”, navedeno je u saopćenju.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime