Elektroprivreda BiH planira poskupljenje struje

Da bi popravila poslovni rezultat, Elektroprivreda BiH, između ostalog, planirala je od 1. juna ove godine poskupljenje struje od 10 posto, nabavku 14 miliona tona uglja i zaduženje od 634 miliona KM – u naredne tri godine. Uz sve ovo, naravno, nije izostalo ni povećanje plata, kao ni nova zapošljavanja jer Elektroprivredi navodno nedostaje radnika!

Elektroprivreda BiH zabilježila je prošle godine rekordni gubitak od 142.331.820 KM, što se djelomično pripisuje nedostatku proizvodnje uglja u Koncernovim rudnicima. Čak i za ono što je proizvedeno, troškovi su porasli za 60 posto u odnosu na prethodne godine.

Osim rasta cijena uglja, u Elektroprivredi ističu i porast troškova drugih sirovina, energenata, materijala, usluga i radne snage. Također, primjetan je porast cijena nabavljene energije iz obnovljivih izvora, povećanje tarifa za NOS BiH i niska cijena mrežarina. Dodatni teret predstavlja obaveza pokrivanja prenosnih gubitaka po netržišnoj cijeni, što dodatno opterećuje financijske rezultate.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime