Delegacija EU u BiH: U narednom desetljeću udvostručenje bh. ekonomije

Evropska unija već pruža značajnu pomoć Bosni i Hercegovini, a što se više reformi provede u zemlji to će se više otvarati novih mogućnosti. Procjenjuje se da bi tješnja integracija u jedinstveno tržište Evropske unije, kao i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu, u kombinaciji s reformama i investicijama EU, mogli udvostručiti veličinu bosanskohercegovačke ekonomije u narednom desetljeću, rečeno je Feni iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Štaviše, kažu iz Delegacije, prema novom IPA okviru (IPA III 2021.-2027.), dodjela sredstava se više ne vrši po državama, nego na osnovu relevantnosti politika i zrelosti projekata koje država korisnica predloži na godišnjem nivou. Prema tome, projekti zahtijevaju visok stepen pripremljenosti, sektorske strategije za cijelu zemlju, jasne provedbene mehanizme i druge elemente kako bi zemlja u potpunosti iskoristila raspoloživa sredstva. Nadalje, procjene projekata i finansiranje su također povezani i s reformskim procesima, što zahtijeva visok stupen koordinacije svih aktera i političku posvećenost reformama.

Novi Plan rasta za zapadni Balkan nastavlja se na trenutnu pomoć i podršku EU. Evropska komisija je predložila 6 milijardi eura za zapadni Balkan, uključujući 2 milijarde eura u vidu bespovratnih sredstava (grantova) i 4 milijarde eura u vidu povoljnih zajmova.

Ova sredstva će također biti puštena nakon ispunjavanja reformskih agendi. Partneri sa zapadnog Balkana, uključujući BiH, morat će izraditi vlastite reformske agende koje će se temeljiti na postojećim preporukama, uključujući i preporuke iz godišnjeg paketa dokumenata o proširenju EU, i zaključaka ekonomskog i finansijskog dijaloga, na osnovu Programa ekonomskih reformi zemalja (ERP). Pri izradi reformskih agendi konsultovat će se Evropska komisija, koja će ih također ocjenjivati i usvajati.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH također napominju da su Evropska unija i njene zemlje članice daleko najveći pružatelji finansijske pomoći, investitori i trgovinski partneri Bosne i Hercegovine.

Pomoć Unije usmjerena je na podršku Bosni i Hercegovini na putu ka EU, uključujući jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, jačanje zelene i energetske tranzicije, podršku digitalizaciji, poboljšanje poslovne klime i podršku ekonomskom rastu.

(RTV Slon/Fena)

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime