Budžeti usvojeni: Majke porodilje uskoro po 1.000 KM za novorođenčad

Porodiljska naknada koja je uvedena prije nekoliko godina znači majkama a naročito onim nezaposlenim.

Kada je u pitanju Federacija Bosne i Hercegovine, Budžet za ovu godinu usvojen je krajem januara i već tada se znalo koliko sredstava će biti izdvojeno za koje kategorije.

Najveću pažnju javnosti izazvale su socijalne komponente, jer su po prvi put osigurana sredstva za novorođenčad.

„ To je novi transfer Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od 16 miliona KM, a odnosi se na jednokratnu pomoć za svako novorođeno dijete. Nadam se da ćemo u narednim godinama imati trend rasta ove cifre“, istakao je tada Toni Kraljević, ministar finansija FBiH.

Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete, potvrdio je resorni ministar Delić, istakavši da se sada radi na pronalasku rješenja za podjelu ovih sredstava.

„ Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga i tehnički prilagodimo tako da se prijava za ovu pomoć može obaviti i online i da aplikacija bude otvorena tokom cijele godine“, naveo je između ostalog Adnan Delić, Federalni ministar rada i socijalne politike.

Sredstva sa ovog nivoa će biti uplaćena shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška.

PODRŠKA I NA KANTONALNOM NIVOU

No, i pored ove pomoći, majke porodilje biće podržane i na kantonalnom nivou. Odnosno, u Tuzlanskom kantonu pomoć ovoj kategoriji realizuje se nešto više od godinu dana, a biće nastavljena i u ovoj.

Odlučeno je to onog trenutka kada je usvojen Budžet TK za ovu godinu, koji kako su se svi složili nikada nije bio ambiciozniji.

Najveća pažnja usmjerena je na socijalnu komponentu i upravo za provođenje mjera pronatalitetne politike osigurano je 40 miliona KM.

“ Porodilje u ovoj godini moći će očekivati isti iznos sredstava kao i prethodne godine“, rekao je tom prilikom Fadil Alić, ministar rada i socijalne politike TK.

Nadajući se da će pronatalitetne mjere ipak dati rezultate, vlasti u TK osigurali su i novčanu podršku za porodice koje dobiju i treće dijete.

“Imamo i jednokratnu mjeru od 1.500 KM za treće i svako naredno dijete i imali smo u posljednja tri mjeseca značajan broj povećanja rađanja trećeg djeteta na području kantona”, ističe Alić.

Uvođenje porodiljske naknade i zaposlenim i nezaposlenim porodiljama s ciljem podizanja nataliteta, počelo je prije dvije godine u KS, a zatim se proširio i na još nekoliko drugih kantona.

Rtv Slon/Zivinice.info

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime