Zatvorena biračka mjesta za lokalne izbore

Do 15 sati je glasalo 34,98 posto birača, što je na nivou izlaznosti od općih izbora, ali manje od prethodnih lokalnih izbora.
Biračka mjesta za glasanje na lokalnim izborima širom države su zatvorena u 19 sati. Građani su imali priliku da glasaju jutros od 7 sati, a detaljnije informacije o rezultatima se očekuju u toku noći.

Centralna izborna komisija BiH je najavila da će u 21 sat održati konferenciju za medije gdje će se znati više informacija o izlaznosti. Do 15 sati je glasalo 34,98 posto birača, što je na nivou izlaznosti od općih izbora, ali manje od prethodnih lokalnih izbora.

- Marketing -

Izbori se nisu održali u pet poplavom pogođenih općina – Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak i Fojnica.

U tim općinama, kako su najavili iz CIK-a, odluka o održavanju izbora će se donijeti nakon što se za to steknu uslovi, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Neke novine su već viđene u predizbornoj kampanji, pa su s više stotina hiljada maraka kažnjeni politički subjekti zbog preuranjene kampanje, funkcionerske kampanje, zloupotrebe djece u političke svrhe i govora mržnje.

Na biračkim mjestima je novost bila i to što predsjednike biračkih odbora i njihove zamjenike više nisu birali politički subjekti, nego su se za te pozicije prijavile nestranačke osobe. Također, povećane su kazne ukoliko se članovi biračkih odbora ne budu pridržavali pravila.

Na ovim izborima su se na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica koristili optički skeneri, u sklopu implementacije pilot-projekta s ciljem unapređenja integriteta i transparentnosti rezultata izbornog procesa.

Na 165 biračkih mjesta koristila se tehnologija za identifikaciju birača provjerom otiska prsta, a u Brčko distriktu su korištene nove tehnologije za biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača. Neka biračka mjesta su bila pokrivena i videonadzorom.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime