Poziv građanima Tuzlanskog kantona da prijave neregularnosti tokom izbornog procesa

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona sačinili su operativni plan kako bi osigurali zaštitu integriteta izbornog procesa na predstojećim lokalnim izborima, koji će se održati 6. oktobra 2024. godine. Ovaj plan predviđa mehanizam koordinacije, saradnje i djelovanja, s ciljem adekvatnog odgovora na moguće zloupotrebe i nepravilnosti, kako prije, tako i tokom i nakon izbora.

Operativnim planom predviđena je prisutnost dežurnih službi tužilaca i policijskih službenika, koji će promptno reagovati na prijave i indicije o mogućim zloupotrebama. Njihov zadatak bit će sprječavanje krivičnih djela vezanih za izborni proces, kao i efikasno procesuiranje odgovornih lica. Plan također uključuje saradnju sa drugim policijskim agencijama, tužilaštvima i Centralnom izbornom komisijom BiH.

- Marketing -

Policijski službenici bit će prisutni u svim izbornim jedinicama i na biračkim mjestima (na propisanoj distanci) kako bi osigurali sigurnost izbornog procesa i evidentirali sve eventualne prekršaje vezane za lokalne izbore. Napominje se da svaka prijavljena nepravilnost ne mora nužno biti krivično djelo, već može predstavljati prekršaj koji sankcioniše Centralna izborna komisija BiH.

Uprava policije MUP TK-a i Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona pozivaju građane da prijave sve sumnje u zloupotrebe, nepravilnosti ili nezakonitosti tokom izbornog procesa, bilo lično u policijskim stanicama, putem broja 122 ili dežurnom tužiocu.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime