Preminuo je bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je danas, 23. marta, u 80. godini.

Za biografiju akademika Abdulaha Sidrana malo je reći da je bogata. Pjesme, drame, scenariji… Rođen je 2. oktobra 1944. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine….

Do aprila 1992., kad je počela agresija na BiH, bio je zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao “vodeći dramaturg”.

U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju “šezdeset-osmaškom”. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima. Dobitnik je Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva, Godišnje nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost”, Zmajeve nagrade….

Za knjigu poezije “Sarajevski tabut”, koju je objavio u ratu, dobio je “Nagradu slobode”, PEN-centra Francuske, priznanje koje je pripalo velikanima poput Solženjicina, Saharova ili Havela.

Njegova poezija prevođena je na njemački, francuski, italijanski…

Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije. Napisao je scenarije za filmove “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu”, “Kuduz” Ademira Kenovića… , itd.) Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime