Isplata novčane podrške poljoprivrednicima u Federaciji BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je počelo proces isplate financijskih potpora poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji su se prijavili prema Modelu ruralnog razvoja i Modelu ostalih vrsta podrški.

U skladu s usvojenim Programom raspodjele sredstava i kriterijima iz “Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima – poticaj za poljoprivredu” za 2023. godinu, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 41,93 posto od ukupnih sredstava.

Ova podrška obuhvata korisnike koji su se prijavili za nabavku poljoprivrednih strojeva i priključnih uređaja, nabavku opreme za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, nabavku rasplodne stoke, investicije u građevinske objekte na poljoprivrednom imanju, sadnju višegodišnjih nasada te ulaganje u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje ekoloških standarda.

U tu svrhu će biti isplaćen iznos od 29.055.360,56 KM, pri čemu je maksimalni pojedinačni iznos podrške bio ograničen na 1,2 miliona KM prema propisanom pravilniku.

Novosti

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime